V meste pribudnú nové ulice, jednu pomenujú po lídrovi skupiny Lojzo

31.05.2012 Bratislava

Bratislava 31. mája (TASR) – Od 1. júla bude mať hlavné mesto niekoľko nových ulíc. Niektoré len zmenia svoj názov, väčšinou však pôjde o názvy novovzniknutých ulíc. Tú svoju bude mať v Bratislave napríklad aj hudobník z kapely Lojzo Marián Kochanský či herec Július Pántik. Mestskí poslanci dnes schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia.

Najviac ulíc pribudne v najväčšej mestskej časti. Niektoré sú pomenované podľa hradov, iné podľa významných osobností Petržalky či pôvodného názvu územia. Mestská časť tak bude mať od júla aj Azúrovú, Béžovú, Dropiu, Fialovú či Fiľakovskú ulicu, ale aj Hýliu, Labutiu, Sitniansku, Žltú či dokonca Upírsku ulicu a Slnečnicové námestie. Jedna bude niesť meno vojnového veterána Antona Petráka, ďalšiu pomenujú po zakladateľovi hudobnej školy v Petržalke Františkovi Oswaldovi a inú po zberateľovi dobových pohľadníc Ladislavovi Šefcovi. Tomu mestská časť už udelila aj cenu v ankete Osobnosť Petržalky. Svoju ulicu však bude mať aj slovenský hudobník a líder skupiny Lojzo Marián Kochanský.

Nové Mesto pokračovalo v pomenovaní ulíc v lokalite Ahoj-Briežky podľa druhov vína. Jeho obyvatelia tak budú môcť od júla bývať aj na Alibernetovej, Merlotovej, Neronetovej a Pálavskej ulici. Z ulice Horská sa stane Lipovinová.

V Dúbravke pribudnú nové ulice Pri Hrubej lúke a Pántikova, pomenovaná podľa herca Júliusa Pántika. Ulica Pod Glavicou sa zmení na ulicu Pri štadióne. Drozdovú, Fongovú, Pieskovú a Ulicu Augustína Murína budú mať zase obyvatelia Rače. Murín bol vedecký pracovník z lokality Krasňany.

V malej mestskej časti Čunovo sú nové ulice v lokalite Konopiská, v blízkosti lesov a pasienkov. Hľadali sa preto pomenovania podľa drevín a rastlín. Vzniknú tak Cezmínová, Iberková, Ibišteková, Konopiská, Krušpánová, Rakytníková, Rebríčková a Zobová ulica.

Jarovce budú mať novú Bažantnicovú, Zamatovú a Plitvickú ulicu. Plitvické jazerá sú národný park v Chorvátsku. Keďže v mestskej časti žije veľa obyvateľov, ktorí sa hlásia k chorvátskej menšine, zvolili takýto názov. V Rusovciach pribudne zase Mínešská ulica, Pri žrebčíne, Švajčiareň či Ulica Ágosta Sotéra, bádateľa, ktorý v 19. storočí viedol prvý historicko-archeologický výskum v Gerulate.

V Záhorskej Bystrici pribudne ulica Zárubová, Barancová, Čerencová, Lančárska, Na Krčoch, Ostriežová či Strminová. Názvy uliciam určili prírodné rezervácie či vrchy v Malých Karpatoch. Podľa kňazov, ktorí v Záhorskej Bystrici pôsobili, zase pomenovali ulicu Ota Holúska či Antona Floreka. Svoju ulicu bude mať aj vojenský pilot československej armády Anton Prvonič. Vo Vajnoroch sa z ulice Františka Feketeho stane opäť Tomanova. Občania spísali petíciu, lebo zmenu názvu nechceli.
 

Vyberte región